Connect with us

Hi, what are you looking for?

Wiadomości

Marokańska uczta smaków z Joanną Brodzik na Festiwalu Książki w Opolu

W niedzielę 8 czerwca, punktualnie o godzinie 13:00, w miasteczku festiwalowym zrobiło się aromatycznie, kolorowo i bardzo apetycznie.

Marokańska uczta smaków z Joanną Brodzik na Festiwalu Książki w Opolu

W niedzielę 8 czerwca, punktualnie o godzinie 13:00, w miasteczku festiwalowym zrobiło się aromatycznie, kolorowo i bardzo apetycznie. Wszystko za sprawą Joanny Brodzik – cenionej aktorki, autorki książek i pasjonatki kulinariów – która poprowadziła wyjątkowe spotkanie w ramach Festiwalu Książki w Opolu.

Tym razem nie była to jednak klasyczna rozmowa o literaturze, a prawdziwa uczta zmysłów – przede wszystkim smaku, zapachu i… radości wspólnego gotowania.

Joanna Brodzik zaprosiła festiwalową publiczność na kulinarną wyprawę do Maroka. Wspólnie z uczestnikami przygotowywała tradycyjne dania kuchni marokańskiej, dzieląc się nie tylko przepisami, ale i historiami, które zainspirowały ją do napisania książki „UMAMI. Opowieści i przepisy”.

Na warsztat trafiły trzy wyjątkowe potrawy: aromatyczny tabbouleh, rozgrzewający tagine oraz klasyczny, kremowy hummus.

Wyjątkową atrakcją kulinarnego spotkania było to, że Joanna Brodzik gotowała nie sama – do wspólnego przyrządzania potraw zaprosiła chętnych uczestników, którzy zostali podzieleni na dwie drużyny.

Każda z grup, pod czujnym i serdecznym okiem prowadzącej, przygotowywała swoje wersje potraw, a całość odbywała się w przyjaznej, radosnej atmosferze.

Nie zabrakło kulinarnych wskazówek, żartów, palącego się garka i… nutki rywalizacji, choć zwycięzcą było oczywiście wspólne doświadczenie i smak.

Podczas gotowania Joanna opowiadała o swoim zamiłowaniu do podróży kulinarnych i o tym, jak poprzez smaki można poznawać inne kultury.

W centrum rozmowy znalazł się tzw. „piąty smak” – umami – tajemnicza i intrygująca nuta, która pobudza wyobraźnię i podniebienie.

To właśnie umami stało się kluczem do zrozumienia różnorodności smaków świata i impulsem do stworzenia najnowszej książki.

Po części kulinarnej uczestnicy mieli możliwość zakupu książki „UMAMI. Opowieści i przepisy”, zdobycia autografu oraz zrobienia sobie pamiątkowego zdjęcia z autorką.

Nie brakowało chętnych – kolejka do stoiska z książkami ustawiła się niemal natychmiast po zakończeniu gotowania.

Co najważniejsze – każdy z odwiedzających Festiwal Książki miał również okazję spróbować przygotowanych dań.

Aromatyczny tabbouleh, esencjonalny tagine i aksamitny hummus znikały z talerzy w mgnieniu oka, a ich smaki i zapachy przenosiły uczestników wprost na marokański targ pełen przypraw, ziół i kulinarnego bogactwa.

Jedzenie było przepyszne, piękne i kolorowe, a Pani Joanna – jak zawsze – pełna pozytywnej energii i uśmiechu – opowiadała Pani Wanda, która miała okazję spróbować marokańskich dań. – Mam nadzieję, że jej książka pozwoli mi choć na chwilę poczuć egzotyczne smaki i zapachy we własnej kuchni – dodała.

Spotkanie z Joanną Brodzik było jednym z najbarwniejszych i najbardziej smakowitych wydarzeń tegorocznego Festiwalu Książki w Opolu.

Udowodniło także, że książki i jedzenie mają ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać – obie te dziedziny łączą ludzi, budzą emocje i zostają w pamięci na długo.

Tekst i Foto: B@W

3252
Advertisement
Advertisement

Może Ci się spodobać

Wiadomości

Opole, stolica województwa opolskiego, przeżywa dynamiczny rozkwit na rynku nieruchomości. Miasto przyciąga zarówno nowych przybyszów

Wiadomości

Dzięki skutecznej współpracy policjantów służby kryminalnej oraz wywiadowców z Komendy Miejskiej Policji w Opolu z funkcjonariuszami

Z ostatniej chwili

Uroczystość Wszystkich Świętych to dla wielu z nas czas refleksji i odwiedzin grobów najbliższych. Często wiąże się także z podróżami w

Z ostatniej chwili

W środę, 29 października, około godziny 12:00, Straż Miejska w Opolu interweniowała na ul. Wrocławskiej, w rejonie nowego salonu samochodów