Mówisz zdrowie, powinieneś myśleć: odpowiednie wybory żywieniowe. Produkty, które wypełniają nasze talerze mają olbrzymi wpływ na jakość samopoczucia i tym samym, kondycję organizmu i psychiki. Tempo życia, marketing przetworzonej żywności i szereg wyzwań w ciągu dnia nie pomagają w dokonywaniu słusznych decyzji dotyczących jadłospisu. Często więc składa się głównie z szybkiego jedzenia, słodkich napojów i przetworzonych produktów. Sprawdź, jakie wybory kształtują codzienne jedzenie, a jak powinno ono wyglądać w praktyce.
Dlaczego prawidłowe odżywianie jest ważne?
Prawidłowe odżywianie jest ważne przede wszystkim dla Twojego zdrowia – zarówno psychicznego, jak i fizycznego. Stoi na straży odporności organizmu, poprawia trawienie, i odpowiada za zwiększenie poziomu energii.
Kiedy podejmujesz właściwe wybory żywieniowe, dostarczasz organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wśród nich istotne miejsce zajmuje białko. To właśnie ono jest budulcem tkanek, które są niezbędne do wzrostu i regeneracji mięśni. Kiedy sięgasz po nie, uczucie sytości pozostaje z Tobą na dłużej. Możesz też z jego pomocą kontrolować masę ciała.
Kiedy chcesz dostarczyć organizmowi energii, zamiast sięgać po wspomagacze w postaci 7 kawy, czy też napoje energetyczne, postaw na węglowodany złożone. To właśnie one są głównym źródłem energii dla organizmu. Tutaj warto jest stawiać na produkty o niskim IG. Takie działanie to ukłon w kierunku unikania gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Nie zapominaj jednak o tym, aby ich ilość dostosować do stanu zdrowia i swojego zapotrzebowania kalorycznego.
Wśród składników których nie powinno zabraknąć w zdrowym menu są tłuszcze. Są ważne dla prawidłowego funkcjonowania narządów, jak również wchłaniania rozpuszczalnych w nich witamin, w tym A, D, E i K. Są też ważne w regulacji stanów zapalnych. Tu też kłaniają się właśnie w pas odpowiednie wybory. Tłuszcze potrzebne organizmowi to nie zawarte w chipsach, czy też ociekających olejem frytkach, a na przykład roślinne oleje zimnotłoczone https://olini.pl/kategoria/oleje, które dodasz do ulubionej sałatki. Ważne jest aby sięgać po oleje wolne od sztucznych dodatków i pozostałości chemicznych. Najlepsze są nierafinowane, czyli takie, których nie poddaje się procesowi rafinacji. Oznacza to, że zachowały swoje cenne właściwości. Warto sięgać m.in. po olej z czarnuszki, lniany, słonecznikowy, rzepakowy. Niezastąpiona w kuchni jest również oliwa z oliwek.

Jak dokonywać dobrych wyborów żywieniowych?
Pierwszym krokiem na dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych jest zaprzestanie sięgania wciąż po te same produkty. Jeśli to robisz, czas na urozmaicenie menu. To bardzo ważne, kiedy chcesz dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych.
W diecie istotna jest obecność białka roślinnego i zwierzęcego. Nie zapominaj o pełnoziarnistych produktach zbożowych i zdrowych tłuszczach.
W pas kłania się także kontrola porcji. Zamiast stawiać na dania gotowe lub typu fast-food, lepiej doceń potencjał warzyw, które z powodzeniem mogą stanowić połowę porcji każdego z posiłków. Ich towarzyszem niech staną się zdrowe mięsa, kasze, ziemniaki – to, co lubisz, ale w wersji nieprzetworzonej, pozbawionej pestycydów, ulepszaczy smaku etc. Działając w ten sposób talerz będzie niemalże wypełniony po brzegi, ale jego zawartość mniej kaloryczna i jeszcze na dodatek zdrowsza! To sprytny sposób na ,,oszukanie” mózgu.
Przetworzona żywność często kusi, ale nie jest najlepszym wyborem. Oczywiście żywieniowe grzeszki zdarzają się każdemu, jednak ważne jest, aby z nimi nie przesadzać. Unikaj nadmiaru soli, cukru i niezdrowego tłuszczu. Zamiast tego możesz sięgnąć po miód, orzechy, orzechowe pasty.
Kolejna kwestia – słodkie, gazowane napoje, czy woda? Odpowiedź brzmi: rzecz jasna opcja numer 2. Jeśli masz ochotę na smakową, wystarczy, że sięgniesz po naturalny syrop owocowy, albo dodasz świeże owoce. Dobrym wyborem będzie również świeżo wyciskany sok. Możesz przyrządzić go samodzielnie, bądź sięgnąć po wysokiej jakości sklepowy.
Szybkie jedzenie na mieście, czy regularne posiłki przygotowane w domu? Oczywiście, że znów opcja druga. Jedzenie o regularnych porach wspomaga utrzymania stałego poziomu energii w duecie z kontrolą apetytu. Oczywiście nie jest to łatwe zadanie przy często wielu obowiązkach w ciągu dnia, jednak warto nad tym popracować.
Odpowiednia ilość mikroskładników ma znaczenie
W podejmowaniu słusznych, codziennych decyzji żywieniowych bardzo pomocne jest monitorowanie mikroskładników, które wchodzą w skład menu. Istotna jest też ich kaloryczność. Nie ma jednej, idealnej diety, która pasuje do każdego, dlatego też najlepiej jest komponować menu w zgodzie z własnymi upodobaniami, preferencjami żywieniowymi i przede wszystkim – kondycją organizmu oraz wiekiem.
Nie zapominaj o tym, że na podejmowanie decyzji żywieniowych masz wpływ przede wszystkim Ty. Oczywiście wokół jest wiele pokus. Nie sprzyja także często zawrotne tempo życia. Koniec końców na szali jest Twoje zdrowie i samopoczucie, stąd też bez względu na wszystko, warto jest wygospodarować chwilę na planowanie jedzenia i ćwiczyć silną wolę, kiedy przyjdzie podjąć decyzję pt. chipsy czy papryka.
Artykuł sponsorowany


111
























