Connect with us

Hi, what are you looking for?

Wiadomości

Dziś Wielka Sobota – święcenie pokarmów

Wielka Sobota jest dniem ciszy i oczekiwania. Dla uczniów Jezusa był to dzień największej próby. Według Tradycji apostołowie rozpierzchli…

Dziś Wielka Sobota - święcenie pokarmów

Wielka Sobota jest dniem ciszy i oczekiwania. Dla uczniów Jezusa był to dzień największej próby. Według Tradycji apostołowie rozpierzchli się po śmierci Jezusa, a jedyną osobą, która wytrwała w wierze, była Bogurodzica.

Dlatego też każda sobota jest w Kościele dniem maryjnym.

Po śmierci krzyżowej i złożeniu do grobu wspomina się zstąpienie Jezusa do otchłani. Wiele starożytnych tekstów opisuje Chrystusa, który „budzi” ze snu śmierci do nowego życia Adama i Ewę, którzy wraz z całym rodzajem ludzkim przebywali w Szeolu.

Tradycją Wielkiej Soboty jest poświęcenie pokarmów wielkanocnych: chleba – na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni; mięsa – na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał Jezus podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku oraz jajek, które symbolizują nowe życie.

W zwyczaju jest też masowe odwiedzanie różnych kościołów i porównywanie wystroju Grobów.

Tradycja święcenia pokarmów

Na ziemiach polskich od wieków święcono pokarmy. Kiedyś jednak nie udawano się z koszyczkami do kościołów, ale kapłani jeździli po wsiach i błogosławili jedzenie. Na wsiach rozstawiono stoły, nakrywano je białymi obrusami i układano na nich jedzenie.

Księża błogosławili jadło, by zapewnić dostatek i pomyślność ludności na cały kolejny rok.

Podania o tym, jak na Wielkanoc błogosławiono baranka, jajka, masła znajdują się w dokumentach już z XVII wieku.

Z biegiem czasu zwyczaj ten ewoluował i w XIX wieku w Wielką Sobotę katolicy zaczęli chodzić do świątyń z koszami pełnymi jedzenia. Nie były to małe, symboliczne koszyczki, jakie znamy dzisiaj.

Raczej duże wiklinowe kosze wypełnione różnymi przysmakami.

W regionach, które wcielono do Polski po II wojnie światowej (a więc na zachodnich krańcach kraju), zwyczaj święcenia pokarmów na Wielkanoc spopularyzował się dopiero w latach 70. XX wieku wraz z napływem ludności z centralnych regionów Polski.

Dziś jest jednym z głównych symboli świąt wielkanocnych, który przyrównuje się do ubierania choinki w Boże Narodzenie.

Źródło: Misyjne

482
Advertisement
Advertisement

Może Ci się spodobać

Z ostatniej chwili

W środę 14 maja ulice Opola zapełniły się tłumami studentów, którzy w ramach tradycyjnej Żakinady przeszli

Kultura

Helios zaprasza na kinowe nowości w najbliższym tygodniu, wśród których znajdzie się wyczekiwana premiera

Wiadomości

Policjanci z Kędzierzyna-Koźla zatrzymali 36-letniego mieszkańca Opola podejrzanego o usiłowanie spowodowania ciężkiego uszczerbku na zdrowiu

Wiadomości

Policjanci z Kietrza prowadzą działania w sprawie ustalenia sprawców kradzieży sprzętu GPS.